Nem akarok veled élni!

2011. 03. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha körültekintünk a világban, nem nehéz belátni, hogy korunk az új kapcsolati formák kialakulásáról szól. Míg egy-két évtizeddel ezelőtt a házasság számított az egyetlen elfogadott formának, napjainkban egyre több az élettársi kapcsolat és a szingli életformán sem ütközik már meg senki. Ugyanígy egyre több olyan pár van, akik tudatosan nem vállalnak gyereket, és egyre nő az olyan párok száma is, akik évek óta együtt vannak, mégsem költöznek össze. Ők a minglik. Az elnevezés az angol mixed single kifejezésből ered, és arra utal, hogy a szingli életstílus és a párkapcsolati életforma elemeit vegyítő kapcsolatról van szó. Aki azt hiszi, hogy ez a fiatalok újabb hóbortja, nagyon téved, ugyanis a negyven feletti korosztály körében legalább olyan gyakori. Előnyeit ugyanis azok látják be leginkább, akik túl vannak már egy vagy több házasságon és zátonyra futott kapcsolaton.

  Variációk egy témára

Nagyon sokféle variációban megvalósulhat egy mingli kapcsolat, mindössze két tényező közös ezekben a formációkban: a külön lakás és a közös szex. Igaz, a külön lakás is inkább felénk jelent kritériumot, ugyanis a nálunk jobb anyagi körülményekkel rendelkező országokban gyakori, hogy külön lakrészt alakítanak ki a felek, így együtt is élnek, meg nem is. A szex, pontosabban a monogámia viszont alapkövetelmény, ugyanis a mingli kapcsolat nem egyenlő a nyitott kapcsolattal, hiszen épp az állandó partner iránti vágy hívta életre.

Ami viszont ezen túl van, az teljesen az egyéni igények függvénye. Vannak olyan minglik, akiket csak a szex köt össze, mások lényegében jól működő párkapcsolatban élnek, csak épp nem költöznek össze, sőt egy szűk rétegük összeházasodik és gyereket is vállal ilyen keretek között. Az érzelmi tényezők is elég széles skálán mozognak: a többség szerelmes a partnerébe, de olyanok is vannak, akik inkább afféle testi-lelki jó barátnak tekintik a másikat.

Húszasok és negyvenesek

A mingli életforma a húszas és a negyven feletti korosztály körében dívik elsősorban, bár a motivációk természetesen egészen mások. A huszonéves minglik számára nem vonzó a szingli életforma, mert igénylik, hogy legyen állandó partnerük, de mindennapi életüket és kényelmüket nem szívesen bolygatnák fel egy kapcsolat kedvéért.

A negyvenes-ötvenes korosztálynál egészen más a helyzet: ők már túl vannak egy vagy több házasságon és zátonyra futott kapcsolaton, így inkább biztonsági játékra törekednek. Igénylik, hogy legyen mellettük valaki, de már nem szeretnének jobban elköteleződni, mint amennyire feltétlenül szükséges. Sokan a gyerekeikre való tekintettel döntenek a mingli életforma mellett. Szeretnének párkapcsolatot, de nem szeretnék a magánszférájukat megsérteni és szükségtelen bonyodalmakat okozni egy velük élő nevelőapával/anyával.

Nagyon fontos tényező, hogy sokan ragaszkodnak a kialakult életstílusukhoz, a berögzült szokásaikhoz, amit egy összeköltözés szükségképpen felbolygatna. Ha ugyanis együttélésről van szó, elkerülhetetlenek a kompromisszumok, az alkalmazkodás, és érettebb korban ezt már sokan nem vállalják.

Ebben az életkorban már az anyagiak is fontos szerepet játszanak, hiszen ekkorra már a többség megteremtette az anyagi biztonságát és önállóságát, és ilyen téren sem szívesen köteleződnének el – főleg, ha már megtapasztalták, hogy pénzügyi fronton mit jelent egy válás.

Hiányosság vagy józan önismeret?

A minglik megítélése nagyjából e két szélsőség körül mozog. Vannak, akik úgy vélik, hogy érett személyiségű, felnőtt emberek esetén egy jól működő párkapcsolatban előbb-utóbb megjelenik az az igény, hogy szorosabbra fűzzék a szálakat és összeköltözzenek, összeházasodjanak. Aki nem így működik, azzal valami baj van. Ha huszonéves az illető, akkor infantilis, ha pedig negyvenes, akkor nem tudja feldolgozni a párkapcsolati kudarcait – jelentik ki kategorikusan a nézet képviselői.

A minglik viszont úgy vannak vele, hogy az együttéléssel járó mindennapi csatározásokra és kompromisszumokra nincs szükségük, és csak a legjobb pillanataikat akarják megosztani egymással. Épp ezért lehet úgy is tekinteni rájuk, mint olyan emberekre, akik szélsőségesen őszinték, és nem hazudnak sem saját maguknak, sem a párjuknak valós igényeiket illetően csak azért, hogy megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak.

Mi lesz velük?

Annak ellenére, hogy sokszor többéves kapcsolatokról van szó, erről az életformáról elmondható, hogy épp a gyengébb elköteleződés miatt kevésbé stabil kapcsolatokat eredményez. Nem lehetetlen persze az életre szóló mingli kapcsolat, de erre kevesebb az esély, mint hagyományosabb forgatókönyv szerint bonyolódó kapcsolatok esetén.

Ugyanígy fontos tényező, hogy életszakaszonként változnak a preferenciák, így könnyen elképzelhető, hogy egy huszonéves mingli néhány év múlva megunja ezt a kapcsolati formát és összeköltözésre, esetleg házasságra adja a fejét. Az idősebb korosztálynál ez ugyanúgy elképzelhető, hiszen idős korban fokozott igény mutatkozik a társ nyújtotta támogatásra, annak állandó jelenlétére, így esetükben sem lehetetlen, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot. Persze, mindezeknek az ellenkezőjére is komoly esély van: ha valakinek megfelel a mingli életstílus, akár egész életében is megmaradhat benne.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top